top of page

Tips voor tijdens het oppassen

Op een jong kind passen, een kind uit de buurt of gewoon van de buren, vergt wat training, geduld en begrip. Bijvoorbeeld: wat te doen indien een kind de tafel helemaal vies maakt tijdens het eten of als een baby een poepluier heeft?

Stap voor stap
  • Schrijf de volgende informatie op: telefoonnummer, het adres, huis telefoonnummer van waar je op gaat passen, naam van de kinderen, eventuele 'in geval van nood' telefoonnummers en allergieën per kind. Vraag ook altijd waar het EHBO doosje is.

  • Doe nooit de deur open voor vreemden. Als er iemand aanbelt doe je alleen open als je iemand verwacht en je gezien hebt dat het deze persoon is die aanbelt. Kijk dus eerst naar buiten door het kijkgat of raam, voordat je open doet. Overleg met de ouders of iemand langs zou kunnen komen. Bij twijfel kan je altijd de ouders bellen of gewoon niet open doen.

  • Weet wat je gaat doen tijdens het oppassen. Ga knutselen met de kinderen en heb kleurboeken die ze leuk vinden. Speel hun favoriete activiteit, en doe de leuke dingen die zij willen doen, zolang die veilig zijn. Voor veiligheid zorgen is het belangrijkste wat je tijdens het oppassen moet doen. Je moet daarnaast het kind goed verzorgen, vooral als het erg jong is. Het helpt altijd als je zelf positief en vrolijk bent.

  • Houd de kinderen in het zicht en in één kamer, zodat je er zeker van bent dat ze allemaal veilig zijn. Als je op oudere kinderen moet passen, houd ze dan binnenshuis of anders maximaal in de achtertuin. Jongere kinderen moeten de hele tijd in je buurt zijn, zodat je ze kunt zien. Alle kinderen moet te allen tijde zo ver mogelijk bij de straat uit de buurt blijven.

  • Breng de kinderen naar bed op de tijd dat de ouders dat willen. Laat de kinderen niet vroegtijdig in slaap vallen of later naar bed gaan. Als ze te vroeg naar bed gaan, dan worden ze even later weer wakker en komen ze niet meer in slaap! Breng de kinderen naar bed op een tijd dat ze altijd naar bed gaan. Als een van de kinderen gaat huilen, geef ze dan hun favorieten knuffel of speen. Als het om oudere kinderen gaat die langer op willen blijven, vertel ze dan dat ze toch niet meer mogen spelen en geen plezier meer gaan hebben als ze wakker blijven. Jij gaat ook toch niet meer met ze spelen. Als een kind alsnog gaat huilen komt dit waarschijnlijk door de vermoeidheid. Het kind valt dan uiteindelijk toch in slaap. Kijk gedurende de avond zo vaak bij het kind als jij nodig vindt.

  • Speel met de kinderen! Kinderen zijn er dol op als je met hun speelt! Wees niet bang om naar buiten te gaan en vieze handen te krijgen! Zo is het voor iedereen het leukst! Kinderen hebben een beeld van een heel leuke, zorgzame en betrouwbare oppas in hun hoofd. Houd in je achterhoofd dat kinderen altijd vertellen hoe leuk ze de oppas vonden. Wees dus niet bang om jezelf te zijn en mee te spelen.

  • Ruim alles op voordat de ouders thuis komen. Denk aan het opruimen van speelgoed en de afwas. Het moet er uit zien alsof jij er nooit geweest bent. Zo maak je de ouders helemaal blij. Niemand wil thuis komen in een vies huis.

Bron:https://www.oppassen.nl

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page